Sigarenfabrikant J.A. Lurmans

Sigaren


Op 23-12-1901 sluit Johannes een crediethypotheek groot f 15.000,- bij de Meierijsche Bank. Kort daarna wordt het herenhuis Stratumsedijk 4 gebouwd.
Het tweede huis is het woonhuis van J.A. Lurmans, Stratumsedijk 4 Rijksmonument.
Op 31-1-1907 verkocht aan Hendrik Arnold Huenges heerenhuis te Stratum sectie A2894 voor f.13.000,-
Op 16-3-1907 verkocht hij ook zijn fabriek Stratum sectie A2035, Stratumschedijk 35, voor f.16.000,-. De betaling volgt op 30-7-1907. Koper was Jacques Josephus Kalker de vroegere firmant van de in 1902 ontbonden firma van Reuth en Kalker aan de Paradijsdreef. Norbert van Reuth vinden we later teug aan de Willemstraat.
Jaques Josephus Kalker is de beherende vennoot van Commanditaire vennootschap onder firma B. van der Tak en Co. en van c.v.onder firma Kalker & Co. beiden te Rotterdam.
Meierrijsche Courant
Citaat uit de auto biografie van Hermanus de Groot:
Op de duur werd deze fabriek te groot voor Jenneke en hij verhuisde naar de Bleekstraat, waar hij kon beschikken over een kleinere fabrieksruimte. Hij had niet zulke grootse plannen meer. Hij werd al wat ouder en van zijn opvolger had hij niet zo'n hoge verwachtingen. De Luurmansen waren aanvankelijk wel grote fabrikanten, maar er werd niet door iedereen secuur en serieus gewerkt. Een broer van genoemde Jenneke had ook een sigarenfabriek langs de Dommel en een in België, in St. Niklaas. Toen Jenneke Luurmans verhuisde naar de kleinere fabriek in de Bleekstraat, stapte een zekere v.d. Tak de oude fabriek aan de Dijk binnen en zette de zaak daar door. Na geruime tijd vertrok ook hij daar weer en de fabriek kwam toen in handen van de rooie bond met de zeer welluidende naam: "Voorwaarts".



Op de hoek van de Havenstraat en de Korte Havenstraat op de Bleek D31 te Stratum had Joh. A. Lurmans Jr. een sigarenfabriek. Dit gebied wordt meestal Bleek te Stratum genoemd, hier echter De Lakerlopen. De lange rechthoek links zijn de huisjes die achter de fabriek van Meijer Blomhof staan.
Onderin loopt diagonaal de Tongelresestraat

In een speciale verklaring bij de Burgemeester van Stratum verklaart J.A. Lurmans dat het gebouw beneden een sigarenfabriek is en boven logies voor soldaten. Mochten het later toch woonhuizen worden dan zou hij een nieuwe tekening indienen. Het is dan echter al december 1919 enkele weken voor de annexatie.

Lurmans of de start van Karel I
De fabriek van Lurmans die de tweede fabriek in Stratum van H.J. van Abbe uit Gestel zou worden.
Rechts onder de Tongelresche weg waar nog net het dak van de villa van Piet Boelaars te zien is


Stamvader, Johannes (Jean) Lurmans
Josephus Fortunatus Lurmans & Co, Eindhoven.
Johannes Adrianus Lurmans Stratum.
Johannes Adrianus Gerardus Lurmans Groningen en Valkenswaard.

Parenteel van Johannes Adrianus Lurmans