Josephus Fortunatus Lurmans

Sigaren


Josephus Fortunatus Lurmans op 8-1-1839 in Maastricht geboren als zoon van Johannes Lurmans handelende met verschillende compagnons onder de naam Lurmans & Co.
In maart 1875 was hij heel vooruitstrevend als agent van Poppenmachines in een tijd dat andere fabrikanten er niet aan wouden. De machines waren zeker 25 jaar te vroeg en nog niet uitontwikkeld.
Piloot is niet officieel als merk geregistreed door Lurmans.
Lurmans &  Co, Piloot gevonden op www.tincollectors.nl
Job Koens van www.tincollectors.nl maakte speciaal voor deze pagina enkele foto's van deze gevulde sigarendoos.

Met het rode dak het huis van Josephus Fortunatus Lurmans aan de Lange Dijk rechts om de hoek begint de Kloosterdijk waar de fabriek staat


Het langgerekte gebouw is de sigarenfabriek rechts daarnaast kwam looierij Verhagen aan de Kloosterdijk (Kanaalstraat).
Rechts woonhuis van Verhagen daarnaast de sigarenfabriek
Volgens Jan Spoorenberg bouwden in 1870, A. Schutjes en A. van de Ven, die elders al een sigarenfabriek bezaten, een nieuwe sigarenfabriek op de strook grond langs de Stadsgracht en de Dommel. Vrij vlug daarna stierf van de Ven. Drie jaar later (1873) verkochten Schutjes en de erfgenamen de fabriek aan J. Lurmans en J. van Schaick. Die hun bedrijf J. Lurmans & Co naar hier verplaatsten.


Op 14-1-1905 wordt onder nummer 19284 het merk L&Co gedeponeerd

Tussen 1881 en 1910 deponeert Lurmans & Co bijna 40 keer een merk. Broer Johannes Adrianus geen enkel en zoon Johannes Adrianus Gerardus een in Gronigen 1888 en een in Valkenswaard.

In september 1881 wordt de uitbreiding van de Fabriek aanbesteed Op 24-12-1887 wordt de vennootschap onder firma Lurmans en Cie (1880-1887) van Johannes Fortuna Lurmans met Bernard Hermann Anton Sinkel ontbonden.
Tegelijkertijd wordt voor zeven jaar de commanditaire venootschap Lurmans & Co tussen J.F. Lurmans en B.H.A. Sinkel aangegaan.

Op 14-9-1895 wordt het 30 jarig jubileum van de opeenvolgende vennootschappen gevierd. Tegelijk met het huwelijk van Henri A.A. Lurmans met de Amsterdamse sigarenfabrikantendochter Maria Kleene.
In 1902 treedt Josephus terug ten behoeve van zijn zonen. Hendrikus Adrianus Aloijsius, Josephus Wilhelm Johan en Gerard Willem.
Johannes Adrianus Gerardus Lurmans wordt waarschijnlijk onterfd, hij laat alles in de steek en vertrekt naar Antwerpen.
Hierna gaat het aleen maar bergafwaards. In 1903 word de fabriek te koop gezet, Lurmans en Co heeft dan nog fabrieken In Eindhoven, Bladel, Hapert, Hoogeloon, Woensel en Arendonk(B)
Stamvader, Johannes (Jean) Lurmans
Josephus Fortunatus Lurmans & Co, Eindhoven.
Johannes Adrianus Lurmans Stratum.
Johannes Adrianus Gerardus Lurmans Groningen en Valkenswaard.


Parenteel van Josephus Fortunatus Lurmans