Volgens de Nijverheidsstatistiek Struve en Bekaar van 1888 zat de firma Arnaud (eigenaar J.B.A. Kessels en P.J. van Hussen) op de Kleine Berg.
Grinte Ze hadden 10 man personeel, een stoommachine voor aandrijving en verwarming met stoombuizen en petroleumlampen om de werkplaats te verlichten.
In het reataurant in de bocht bij de Bergstraat is nog een oude muur te zien.
Uit de herinneringen van de op 19 maart 1982 op 92 jarige leeftijd overleden Herman de Groot.: (Van Kessel-van Hussen). Van Kessel was sigarenfabrikant: de fabriek stond op de hoek van de Wal en het Begijnenhof, waar later dokter Slager zijn praktijk gevestigd heeft. Later heeft van Kessel zijn fabriek voortgezet: aan de Mathildelaan. Het bekende fabrieksmerk, dat hij voerde, was Abonné.
Na Sigarenfabriek was de fabriek van J.A. Schellens vanaf 1900 Ambachtsschool.
RHC-e Eindhoven foto 0006646. Rechts hiervan lag de Begijnenhof. Zowel de fabriek als het begijnenhof lagen een eind van de Wal vandaan.
Herman de Groot is geboren op 17-7-1889 en onthult hier een stuk van de geschiedenis van dit gebouw. Ook anderen hadden hier hun fabriek. Bron:
Artikel hinderwet sigarenfabriek met drogerij D 413 Begijnhof, eigenaar perceel Schellens J.A.
Putt van der en Co Peel- & Kempenbode 19/05/1894 Pagina 02
In 1893 en 1896 deponeert de firma nog een tweetal merken in Eindhoven,
op 31 december 1893 ONS DOEL - N.B. v. O.O. en op 15 juni 1896 ONZE REKRUTEN.
Na 15 juni 1896 voortaan in Strijp. Daar wordt in 1896 de sigarenfabriek aanbesteed.
En op 9 jan 1897 verleent de gemeente Strijp een concessie aan de firma Kessels & van Hussen: "tot oprichting eener drogerij van sigaren op het perceel sectie A no 2084".
Foto gemaakt door Henry Reufel (uit zijn privé-album). Op de grijze muur links is nog net de reclame voor AVIATEURS te zien.
Een 2 cts sigaar. Een op 19 augustus 1911 door Kessels & van Hussen gedeponeerd merk.
De achterzijde van de Sigarenfabriek Kessels & van Hussen.
Jan, is deze foto ook in het album van Ir Reufel aanwezig? Gezien de kwaliteit verwacht ik dat.
Hans, inderdaad is dit een typische "Reufel-foto" gezien kwaliteit, compositie en standplaats, maar hij bevindt zich helaas niet in een van zijn privé-albums, ook niet bij de losse foto's die ik uit zijn nalatenschap ontvangen heb.
Op deze foto is aan deze kant van de spoorlijn ook de vele malen van eigenaar verwisselde fabriek van het gilde Franciscus Xaverius te zien en de, toen nog niet zo grote, fabriek van van Gardinge.
Rechts van de spoorlijn de Belze barakken, daar achter met schoorsteen de steendrukkerij van Vrijdag. Rechts daarvan de sigarenfabriek van Aalfs en de Jongh vanwaar Reufel de foto hierboven maakte. Toen nog gedeeltelijk met een schuin dak met vier grote dakramen.
Helemaal rechts tegenover de Molenlucifersfabriek aan de Lijmbeekstraat, een puntje van de fabriek van Altink en Burgers.
Op deze foto worden op het Philipscomplex gebouwen EE en EF opgetrokken. Deze foto is te dateren op 1928.
De N.V. Kessels en van Hussen bestond tussen 1922 en 1930. Datering op 1928 is dus zeer aannemelijk.
van Kessels & van Hussen tot Abonné